22/5/09

Ο Άγιος Λεωνίδης


Στα πρώτα Χριστιανικά χρόνια της περιοχής Τροιζηνίας, μαρτύρησε ένας εξέχων κληρικός, ο άγιος Λεωνίδης [249-251 μ.Χ.], ο οποίος αναφέρεται και ως Αρχιεπίσκοπος Αθηνών.

Όπως αναφέρει ο ιερός συναξαριστής, ήταν έξαρχος πνευματικού χορού.
Εξ άλλου όπως αναφέρει ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Μιχαήλ Χωνιάτης (1138-1222), στον Ιλισσό υπήρχε παλιός ναός και πιθανώς κρύπτη του Αγίου.
Αναφέρεται συγκεκριμένα πως όταν η χριστιανική θρησκεία είχε πια επιβληθεί κατά τον 4ο αι., οι Αθηναίοι εκφράζοντας το σεβασμό και την ευγνωμοσύνη τους, μετέφεραν τα οστά του Λεωνίδη και των γυναικών όπου τα φύλαξαν σε Μαυσωλείο (που λεγόταν "Μαρτύριον" ) το οποίο χτίστηκε ειδικά γι' αυτά.

Στο όνομα του Αγίου Λεωνίδη, εκτός από βασιλική που βρέθηκε στο τέλος του 5ου με αρχές του 6ου αι. στην Κόρινθο, χτίστηκε στην Αθήνα και άλλη μεγαλοπρεπή εκκλησία που διασωζόταν ως τον 12ο αιώνα. Τα ερείπια και η κρύπτη της παλαιοχριστιανικής αυτής βασιλικής αποκαλύφθηκαν στον Ιλισσό.

Ο Λεωνίδης συνελήφθη από τους Ρωμαίους κατά τις εορτές του Πάσχα στην Τροιζήνα, μαζί με τις χριστιανές Χάρισσα, Νίκη, Γαλήνη, Καλλίδα, Νουνεχία, Βασίλισσα, Θεοδώρα την ώρα που δίδασκαν τον Χριστιανισμό.
Όλοι απεστάλησαν στην Κόρινθο, στον ηγεμόνα Βενούστο, εκπρόσωπο του αυτοκράτορα Δεκίου.
Βλέποντας ο ηγεμόνας τον Λεωνίδη, ασάλευτο στην πίστη του Χριστού, τον παρέδωσε να κρεμαστεί, αφού βασανιστεί με ξεσμούς και σχισμούς της σάρκας του.
Μετά από φρικτούς βασανισμούς οδηγήθηκε μαζί με τις 7 γυναίκες σε πλοιάριο, από το οποίο οι Ρωμαίοι, αφού τους έδεσαν πέτρες στο λαιμό, τους έριξαν στη θάλασσα και πνίγηκαν.
Και ήταν Μεγάλο Σάββατο.
Το σκήνωμά του εκβράστηκε στο Λεωνίδιο Κυνουρίας, γι αυτό η πόλη πήρε το όνομά του. Η μνήμη τους γιορτάζεται στις 16 Απριλίου.

Το απολυτίκιο του Αγίου είναι το εξής:
«Ποιμήν ιερότατος και ιεράρχης σοφός, της πόλεως γέγονας των Αθηνών της κλεινής Λεωνίδη μακάριε. Οθεν ιερατεύσας τω Σωτήρι, οσίως ήσκησας εν Τροιζήνι, ή, υπέρ φύσιν και πλάνην καθείλες και νύν πάτερ ικέτευε υπέρ των τιμώντων σε».

Nαϊδριο του Αγίου Λεωνίδη χτίστηκε στην Τροιζήνα, στην πλατεία της κωμόπολης, λίγο πιο πάνω από το ηρώο (1998).
Έχει διαστάσεις 7Χ5 m.
Στις πλευρές του ναού -εξωτερικά-εντοιχίστηκαν «πέτρες» από τους πρώτους χριστιανικούς ναούς της Τύνιδας, της Αφρικής, του Αγίου Όρους κ.ά. Τις «πέτρες» αυτές συγκέντρωσε ο Τροιζήνιος πολιτικός κ. Μανώλης Μπεντενιώτης, όταν ήταν υφυπουργός Άμυνας, και Εθν. Οικονομίας, και τις προσέφερε.

Ναίδριο του Αγίου Λεωνίδη υπάρχει και στη διασταύρωση των δρόμων Δρυόπης -Επιδαύρου.
Λέγεται ότι εκεί είναι ο τόπος που μαρτύρησε.

Ο Άγιος Λεωνίδης καταγόταν, κατά τον Δημήτριο Ιω. Φαλλή, από το αρχαίο Κάλλιον (σημερινό Κλαυσείον ή Κλαψί) της Ευρυτανίας, όπου οι συμπατριώτες του Αγίου, μετά το μαρτύριό του, ανήγειραν προς τιμή του μεγάλο ναό σε ρυθμό βασιλικής με πολλά ψηφιδωτά δάπεδα.

Αναδημοσίευση (αποσπάσματα) από:
www.koutouzis.gr/trizina-allaxronia

ΠΗΓΗ: www.koutouzis.gr

ΤΡΟΙΖΗΝΑ Ή ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ?
Για μία "μάχη" που έχει ξεσπάσει τον τελευταίο καιρό για τον Άγιο Λεωνίδη και για το αν είναι τοπικός Άγιος της Τροιζήνας ή της Επιδαύρου χρήσιμα συμπεράσματα βγάζουμε από τα "Αργολικά σημειώματα" της ιστορικού Βούλα Κόντη που βρίσκουμε στο site ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ και συγκεκριμένα στο τεύχος ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ: ΜΝΗΜΗ Δ.Α. ΖΑΚΥΘΗΝΟΥ 9A στις σελίδες 249-268.

Δεν υπάρχουν σχόλια: