8/5/09

Ευρήματα από την Αρχαία Τροιζήνα

Έχουν βρεθεί στην Τροιζήνα και την γύρω περιοχή και μπορεί να δει κάποιος στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου:

- Η φημισμένης ενεπίγραφη στήλη από την Τροιζήνα με το κείμενο του αθηναϊκού ψηφίσματος που πρότεινε ο Θεμιστοκλής το 480 π.Χ. για την αντιμετώπιση της περσικής εισβολής. (γύψινο εκμαγείο)
Το πρωτότυπο της στήλης αυτής, βρίσκεται σήμερα στο Επιγραφικό Μουσείο Αθηνών

- Ένα τιμητικό ψήφισμα της πόλης της Τροιζήνας για τον Εχίλαο Φιλωνίδου από τις Πλαταιές (369 π.Χ.).

- Δύο αγαλματίδια, ένα γυμνό αγόρι και μια γυναίκα με χιτώνα και ιμάτιο, που προέρχονται από τις παλαιές ανασκαφές του Legrand στην ακρόπολη της Τροιζήνας και αντιπροσωπεύουν την γλυπτική των κλασικών χρόνων.

- Επιτύμβιες στήλες του 4ου αι. π.Χ., πρόσφατα ευρήματα από την περιοχή των νεκροταφείων της αρχαίας πόλης. Ανάμεσα στις τελευταίες ξεχωρίζει ένα αξιόλογο επιτύμβιο ανάγλυφο με υπερφυσικού μεγέθους παράσταση γυναίκας, που φοράει αργείο πέπλο με χαμηλό κόλπο και ιμάτιο που κάλυπτε και το κεφάλι. Το κεφάλι με το λαιμό, καθώς και οι βραχίονες, ήταν ένθετα, κατασκευασμένα από χωριστά κομμάτια μαρμάρου. Οι περισσότερες όμως από τις επιτύμβιες στήλες της Τροιζήνας ανήκουν στους αυτοκρατορικούς χρόνους, περίοδο κατά την οποία κατασκευάστηκε και μια σειρά από επιβλητικά ταφικά μνημεία γύρω από τα τείχη της πόλης.

- Κορινθιακό κιονόκρανο της ρωμαϊκής περιόδου διακοσμημένο στις δύο κύριες όψεις του με ανάγλυφα προσωπεία, που μαρτυρούν την προέλευσή του από θεατρικό οικοδήμημα.

- Κιονόκρανα και επιθήματα παλαιοχριστιανικής αρχιτεκτονικής.

- Ένας αρχαϊκός ηγεμόνας καλυπτήρας με κερατοειδείς προεξοχές (τέλη 7ου - αρχές 6ου αι. π.Χ.), που βρέθηκε σε πρόσφατη ανασκαφή στην Τροιζήνα. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή, καθώς διατηρεί τον γραπτό της διάκοσμο και την υδρορρόη σε σχήμα λεοντοκεφαλής, είναι η γωνιακή πήλινη σίμη από την παλαιά ανασκαφή του Legrand στο Ιερό της Αφροδίτης Ακραίας στην Τροιζήνα, η οποία χρονολογείται γύρω στο 570 π.Χ.

- Κεραμικά ευρήματα (αγγεία και ειδώλια) από την ευρύτερη περιοχή της Τροιζηνίας

- Δύο μεγάλοι αμφορείς από την πρωτογεωμετρική περίοδο που βρέθηκαν στις παλαιές ανασκαφές του Στάη στην Τροιζήνα.

- Κεραμικά ευρήματα (μικρογραφικά λυχνάρια και σκυφίδια) από την Αρχαϊκή Εποχή (τον 7ο και 6ο αι. π.Χ.), από την ανασκαφή του Legrand στο Ιερό της Δήμητρας Θεσμοφόρου στη Τροιζήνα.

- Κοροπλαστικά έργα και αρκετά αγγεία των κλασικών, ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, που προέρχονται από τα νεκροταφεία της Αρχαίας Τροιζήνας των Μεθάνων και της Ερμιόνης.

-Σε τάφους παιδιών βρέθηκαν θήλαστρα, πήλινες κούκλες με κινητά μέλη (νευρόσπαστα) και ένα παιχνίδι με αστραγάλους (κότσια). Την εικόνα της καθημερινής ζωής των αρχαίων δίνουν τα απλά πήλινα σκεύη φαγητού και πόσης που χρησιμοποιούσαν στο τραπέζι τους, οι πήλινες αγνύθες (υφαντικά βάρη) από τους αργαλειούς τους, οι χάλκινοι καθρέφτες και οι μετάλλινες στλεγγίδες (ξύστρες για τον καθαρισμό του σώματος).

-Ένα πήλινο ηλιακό ρολόι επίπεδου τύπου, του οποίου σώθηκε μόνο ένα μικρό τμήμα. Χρονολογείται στους ύστερους χρόνους της αρχαιότητας και βρέθηκε στην περιοχή της Τροιζήνας μέσα στην επίχωση ενός χριστιανικού καμαροσκέπαστου τάφου.

- Πήλινα αγγεία, λυχνάρια και κοσμήματα, που αντιπροσωπεύουν την παλαιοχριστιανική και τη βυζαντινή περίοδο και προέρχονται από τάφους των χριστιανικών χρόνων που ανασκάφηκαν κατά την τελευταία εικοσαετία στην Τροιζήνα.

- Ένα μεγάλο ανάγλυφο με παράσταση σκύλου, λαξευμένο σε ογκώδη λιθόπλινθο με αναθυρώσεις που δείχνουν ότι ήταν ενσωματωμένο σε αρχαίο οικοδόμημα. Βρέθηκε στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου στην κοιλάδα της Φούσας (κοντά στο χωριό Άνω Φανάρι), όπου είναι από παλιά γνωστή η ύπαρξη εκτεταμένου αρχαίου οικισμού και νεκροταφείων.

- Ευρήματα των μυκηναϊκών θολωτών τάφων στην Μαγούλα του Γαλατά (αγγεία, ειδώλια, κοσμήματα, χάλκινα όπλα, λίθινα βέλη κλπ.), με χαρακτηριστικό δείγμα της ισχύος και του πλούτου των τοπικών ηγεμόνων ένα χάλκινο ξίφος τύπου Α, με επάργυρα καρφιά στη θέση στερέωσης της λαβής (προϊστορική περίοδος)

- Αγγεία από τους θαλαμοειδείς τάφους που ερευνήθηκαν κατά την τελευταία δεκαπενταετία στην Απάθεια του Γαλατά και προσφέρουν μια καλή εικόνα της μυκηναϊκής κεραμικής της περιοχής.

- Ένας αμφορέας των υστερογεωμετρικών χρόνων και ένας αξιόλογος ωοειδής κρατήρας με παράσταση σφίγγας και ταύρου, που χρονολογείται στο α' μισό του 7ου αι. π.Χ. και προέρχονται από το Κάτω Φανάρι (Δρυόπη)

- Πολλά άλλα αρχαία ευρήματα από την περιοχή των Μεθάνων και του Πόρου (περισσότερα στο odysseus.culture.gr/h/1/gh151.jsp?obj_id=3494)
.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΕΚΘΕΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΠΟΡΟΥ

Μαρμάρινο αγαλμάτιο όρθιας ντυμένης γυναικείας μορφής
Μαρμάρινο αγαλμάτιο όρθιας ντυμένης γυναικείας μορφής, που σώθηκε από
το λαιμό έως τα γόνατα. Λείπουν επίσης το δεξιό χέρι και ο αριστερός πήχυς. Η γυναίκα φοράει πέπλο και ιμάτιο που φέρεται από τον αριστερό ώμο και συγκρατείται από το αριστερό χέρι. 4ος αι. π.Χ. Ανήκει στα ευρήματα των παλαιών ανασκαφών του Ε. Legrand στην Αρχαία Τροιζήνα.

Χρονολόγηση: Κλασική περίοδος, 4ος αι. π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Ακρόπολη Αρχαίας Τροιζήνας
Διαστάσεις: ύψος: 0,65 μ.
Υλικό: Μάρμαρο

Δικλινής ηγεμών καλυπτήρας συμφυής προς στρωτήρα
Δικλινής ηγεμών καλυπτήρας συμφυής προς στρωτήρα. Τα φύλλα και οι έλικες του ανθεμίου αποδίδονται πλαστικά. Το μέτωπο του στρωτήρα είναι διακοσμημένο με πλοχμό, που έχει διατηρήσει ίχνη τόρνου (διαβήτη). 570-560 π.Χ. Από τις παλαιές ανασκαφές του Ε. Legrand στην Τροιζήνα.

Χρονολόγηση: Αρχαϊκή περίοδος, 570 π.Χ. - 560 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Ναός Αφροδίτης ακραίας στην ακρόπολη της Αρχαίας Τροιζήνας (ή ναός Πανός κατά τον Ε. Legrand)
Διαστάσεις: μήκος: 0,177 μ., πλάτος: 0,169 μ., ύψος: 0,141 μ.
Υλικό: Πηλός

Επιτύμβια στήλη με παράσταση γυναίκας σε υπερφυσικό μέγεθος
Μαρμάρινη επιτύμβια στήλη με παράσταση όρθιας μετωπικής γυναικείας μορφής σε υπερφυσικό μέγεθος. Η γυναίκα φοράει αργείο πέπλο με χαμηλό κόλπο, που φθάνει έως τα γόνατα, και ιμάτιο που της καλύπτει το κεφάλι, την πλάτη, τους βραχίονες και πέφτει μπροστά έως τις παρυφές του κόλπου. Το κεφάλι με τον λαιμό και οι βραχίονες, που λείπουν, ήταν ένθετα μέσα σε κοιλότητες. 4ος αι. π.Χ. Από την περιοχή του Δυτικού Νεκροταφείου της Αρχαίας Τροιζήνας.

Χρονολόγηση: Κλασική περίοδος, 4ος αι. π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Αρχαία Τροιζήνα (θέση Πουλί)
Διαστάσεις: πλάτος: 0,68 μ., ύψος: 1,69 μ.
Υλικό: Μάρμαρο

Πήλινη γωνιακή σίμη με υδρορροή σε σχήμα λεοντοκεφαλής
Πήλινη γωνιακή σίμη με υδρορροή σε σχήμα λεοντοκεφαλής. Φέρει άριστης διατήρησης γραπτή διακόσμηση με μαύρο και κόκκινο χρώμα. Στην πλάγια όψη η διακόσμηση αποτελείται από δύο ζώνες που πληρώνονται η μία (κάτω) με διπλό πλοχμό και η άλλη (πάνω) με όρθια "δωρικά" φύλλα. 570-560 π.Χ. Από τις παλαιές ανασκαφές του Ε. Legrand στην Τροιζήνα.

Χρονολόγηση: Αρχαϊκή περίοδος, 570 π.Χ. - 560 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Ναός Αφροδίτης ακραίας στην ακρόπολη της Αρχαίας Τροιζήνας (ή ναός Πανός κατά τον E. Legrand)
Διαστάσεις: μήκος: 0,47 μ., πλάτος: 0,304 μ., ύψος: 0,274 μ.
Υλικό: Πηλός

Τραπεζοφόρο διακοσμημένο με πλαστική παράσταση Διονύσου
Μαρμάρινο τραπεζοφόρο διακοσμημένο με πλαστική παράσταση νεανικού Διονύσου σε στάση ανάπαυσης. Λείπει το κεφάλι της μορφής και το δεξιό χέρι από την αρχή του βραχίονα. Το αριστερό χέρι στηρίζεται σε κορμό δένδρου, γύρω από τον οποίο τυλίγεται κλαδί κληματαριάς, ενώ το δεξιό υψωνόταν προς τα πάνω και στηριζόταν στο κεφάλι. Ο θεός συνοδευόταν από πάνθηρα, όπως φαίνεται από τα υπολείμματα μιας μορφής αιλουροειδούς δίπλα στο δεξιό πόδι του. 2ος αι. μ.Χ.

Χρονολόγηση: Ρωμαϊκή περίοδος, 2ος αι. μ.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Τροιζήνα, θέση "Λακκώματα"
Διαστάσεις: ύψος: 0,73 μ., Ύψος Βάσης: 0,18 μ.
Υλικό: Μάρμαρο

Αναδημοσίευση (αποσπάσματα) από:
www.arxaiologia.gr/assets/media/PDF/migrated/81_135-138.pdf

odysseus.culture.gr/h/1/gh151.jsp?obj_id=3494

ΠΗΓΗ: www.culture.gr
ΠΗΓΗ: www.arxaiologia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: