5/5/09

Το ψήφισμα για τη ναυμαχία της Σαλαμίνας.


ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΓΥΝΑΙΚΟΠΑΙΔΑ
Το 1958, ο καθηγητής των Γαλλικών στο Γυμνάσιο του αείμνηστος Χρήστος Φουρνιάδης, ακούραστος αρχαιοδίφης, μάζεψε πολλά αρχαιολογικά ευρήματα που ήταν διασκορπισμένα εδώ κι εκεί στο παλιό σχολείο της Τροιζήνας κι έβαλε το πρώτο λιθαράκι για την ίδρυση μουσείου. ( Ο Χρήστος Φουρνιάδης είναι θαμμένος στο εκκλησάκι του Αη Γιάννη του αποκεφαλισθέντος της Τροιζήνας - σύμφωνα με την επιθυμία του).

Ανάμεσα στα ευρήματα, ήταν και το «ψήφισμα που περιλαμβάνει τις διατάξεις προπαρασκευής των Αθηναίων και εκκένωσης των Αθηνών, και την μεταφορά των γυναικόπαιδων στην Τροιζήνα» (Ύψος 0,61, πλάτος 0,37, πάχος 0,09 μ.). Το «ψήφισμα» αυτό είναι το δεύτερο μέγα αρχαιολογικό εύρημα.

Αρχικά η μαρμάρινη αυτή στήλη είχε βρεθεί το 1930, από αγρότη, σε κτήμα του στο λεμονόκηπο της Τροιζήνας, ενώ επιχειρούσε να φυτέψει λεμονιές.
Αγνοώντας τη σημασία του ευρήματος, την μετέφερε στο σπίτι του και την έκανε σκαλοπάτι.

Η στήλη αυτή αποτελούσε τη μια πλευρά τάφου μικρού παιδιού, μέσα στον οποίο βρέθηκε και πήλινο αγγείο, χωρίς χρώματα.
Το «ψήφισμα» διάβασε, διερχόμενος από την Τροιζηνία, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας Τζαίημσον, ο οποίος και το «δημοσίευσε».
Όπως διαπιστώθηκε η επιγραφή γράφτηκε 150 και πλέον χρόνια μετά τη ναυμαχία, διότι χρησιμοποιήθηκε το «μετευκλείδειο» αλφάβητο, η χρήση του οποίου άρχισε το 403 π.Χ.
Δεν παύει, όμως να είναι εξαιρετικής σημασίας.
Ημερομηνία του ψηφίσματος δεν υπάρχει γιατί η επιγραφή δεν είναι ολόκληρη, πιστεύεται, όμως ότι το «ψήφισμα» έγινε τον Ιούνιο του 480 π.Χ., την εποχή, δηλαδή, της αποστολής στρατευμάτων στο Αρτεμίσιο και τις Θερμοπύλες.

Στο σωζόμενο τμήμα της επιγραφής, στην αρχή προτάσσεται η απόφαση της Βουλής και του Δήμου των Αθηναίων (που ελήφθη ύστερα από πρόταση του Θεμιστοκλή και του Δήμου Φρεαρρίων, με πρόταση του γιου του Νειοκλή) περί εκκένωσης της πόλης των Αθηνών, και η οργάνωση της άμυνας στη θάλασσα.
Ακολουθούν οργανωτικές διατάξεις για την επάνδρωση 200 τριήρων υπό των τριηραρχών, «επιβατών» ανά 20 και «τοξοτών» ανά 4, καθώς και λεπτομέρειες για άλλες υπηρεσίες.
Ακόμη αναφέρεται η κατάρτιση καταλόγων των πληρωμάτων των πλοίων, και κατανομής «κατά τάξεις», με όνομα τριήρους και τριηράρχου.
Επίσης δινόταν εντολή να κάνουν θυσίες στους θεούς, η Βουλή και οι στρατηγοί.
Στη συνέχεια καθορίζονταν οι αντικειμενικοί στόχοι των πλοίων.
Εκατό πλοία θα πήγαιναν στο Αρτεμίσιο, τα δε υπόλοιπα στη Σαλαμίνα και στο Σαρωνικό, για να προστατεύουν τη χώρα.
Τέλος για να εξασφαλιστεί σύμπνοια διατάσσονταν οι εξόριστοι να συγκεντρωθούν στη Σαλαμίνα, μέχρι νεότερης απόφασης του Δήμου των Αθηναίων.

Αναδημοσίευση (αποσπάσματα) από: www.koutouzis.gr/trizina-arxaioi

ΠΗΓΗ: www.koutouzis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: