13/5/09

Η Τροιζήνα στην Επανάσταση του '21

Κατά την Τουρκοκρατία ο Δαμαλάς διοικείτο από τον «Πασά» που είχε το «παλάτι» του στη θέση που είναι σήμερα ο οικισμός Αγ. Κωνσταντίνος.

Η ΤΡΟΙΖΗΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Στην Τροιζήνα γεννήθηκε το 1796 ο Αντώνιος Κριεζής που διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδος.
Αμέσως μετά την έναρξη της Επανάστασης της 25ης Μαρτίου 1821, οι κάτοικοι της περιοχής Τροιζηνίας (που πολλοί είχαν μυηθεί στη Φιλική Εταιρία) ξεσηκώθηκαν σαν ένα σώμα κατά του κατακτητή.
Κι ενώθηκαν με τους υπόλοιπους επαναστατημένους Έλληνες, προσφέροντας όσες δυνάμεις είχαν.
Η Τροιζηνία απελευθερώθηκε νωρίς, χάρις στον Επίσκοπο Δαμαλά Ιωνά, αρχές Απρίλη του 1821, αλλά και τους οπλαρχηγούς Χριστόδουλο και Γεώργιο Μερτίκα, καθώς και στον Γεώργιο Κριεζή, που έδωσαν το σύνθημα της Επανάστασης.
Στην Τροιζηνία έδρασε και ο φερόμενος ως φιλέλληνας Ιωσήφ Αμπάτης γενναίος πολεμιστής από το Βονιφάτιο της Κορσικής, Κεφαλλονίτικης καταγωγής, στρατιωτικός που εντάχθηκε στο στρατό του Φαβιέρου.
Μετά τον Αγώνα παρέμεινε στην Ελλάδα και έφτασε μέχρι του βαθμού του Συνταγματάρχη.
Το Ελληνικό Κράτος βοήθησε στον Αμπάτη να αγοράσει μια μεγάλη έκταση στην Καλλονή Τροιζηνίας για την προσφορά του στην Ελλάδα.
Εξαίρετος ναυμάχος της Επανάστασης του 21, ήταν ο Αναγνώστης Δαμαλίτης από την Τροιζήνα, ο οποίος εγκαταστάθηκε στην Ύδρα.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΣΧΑ
Το πρώτο ελεύθερο Πάσχα, γιορτάσθηκε επίσημα το 1826 στην Τροιζήνα με τέτοια κατάνυξη και λαμπρότητα που ο Νικόλαος Δραγούμης, γραμματέας στην Γ Εθνοσυνέλευση ,έμεινε καταγοητευμένος.
Γράφει σχετικά:
«.... Παρέστημεν εις την ιεράν μυσταγωγίαν εν τω αγροτικώ ναώ του χωρίου...ο ιερεύς ανυψώσας προς τον oυρανόν τους οφθαλμούς, ηυχήθη υπέρ των κατά ξηράν και θάλασσαν μαχομένων
...... και είδα καταρρέοντα τα δάκρυα του περιεστώτος λαού…..».
Και αναφερόμενος στην προετοιμασία για το ψήσιμο των αρνιών:
« ...η κνίσσα του οπτωμένου οβελίου αμνού, ουρανόν ίκε ελισσομένη περί καπνώ και διωκομένη υπό αύρας ζεφυρίτιδος, έκνιζε τους λαιμαργούντας ημών οσφρητήρας….».

Αναδημοσίευση (αποσπάσματα) από:
www.koutouzis.gr/trizina-allaxronia

ΠΗΓΗ: www.koutouzis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: